dimarts, 24 de novembre del 2009

El museu del cinema

En el Museu del Cinema hi ha un ampli programa d'activitats dirigides a escolars de totes les edats.
L'objectiu de les diferentes propostes es potenciar la vessant didàctica i treballar la vinculació entre el museu i l'escola, així impulsar l'ús del museu com a recurs educatiu complementari.

Les activitats escolars son dividides en:
Educació infantil, educació primària - cicle inicial, educació primària - cicle mitjà, educació primària - cicle superior, educació secundària obligatòria (ESO), batxillerat, cicles formatius i educació especial.

Infantil.
Teatre d'ombres: el primer cinema.
Hi ha una visita que es complementa amb una part pràctica on els nens i nenes experimentaran, alguns conceptes relacionats amb les ombres: llum, opacitat, ombres translúcides..., així com les capacitats expressives que ofereixen les ombres del nostre cos o d’una titella. Per últim, els alumnes més petits de l’escola
elaboraran una figura d’ombres. La part pràctica, per als alumnes més grans, consisteix en la representació d’un espectacle d’ombres: el Karagoz.
El conte s'anima: de les ombres al cinema.
L’activitat consta de tres parts. Una primera part, on es descobrirà el món de
l’espectacle de les ombres a partir de la narració del conte de la Ventafocs. A la segona part, es farà una visita a l’exposició permanent del museu on els nens i nenes descobriran diverses formes de representar històries amb moviment. L’última part, el taller, els alumnes realitzaran un joguina òptica, el taumàtrop.
Mostra de cinema d'animació.
Es farà una retrospectiva dels millors curts d’animació infantil de cinema txec de tots els temps.
Tallers d'educació i lectura d'imatges.
Hi ha dos tallers, el d'imatge i realitat, un taller d’iniciació al treball d’educació audiovisual i e taller de més enllà d’un programa audiovisual un taller de crítica de pel·lícules i altres programes audiovisuals

Educació primària. Cicle inicial.
El cinema abans del cinema.
Es proposa una visita guiada amb les explicacions dels educadors i educadores i amb l’observació d’audiovisuals i la manipulació d’interactius.
Teatre d'ombres: el primer cinema (La mateixa activitat explicada en el grup d'infantil).
El conte s'anima: de les ombres al cinema(La mateixa activitat explicada en el grup d'infantil).
Cinema mut: fem de Charlot!
L’activitat es divideix en dues parts: un taller i una visita. Durant el taller
es visualitzarà fragments de les pel·lícules més conegudes de Charles Chaplin. Es jugarà i experimentarà amb el llenguatge del cos i es farà un flipbook.
Tallers d'educació i lectura d'imatges (Es proposen els mateixos tallers que a infantil).
Chomón per la mainada
Es presentaran i veuran cinc films de principis del segle XX, basats en clàssics de la literatura europea i aràbiga. Són: El gat amb botes, Aladí o la llàntia meravellosa; Alí Babà i els 40 lladres, La bella dorment i el Petit polzet
La sessió incorpora un narrador de contes en directe i afegeix una banda sonora musical composada especialment per a ells per en Josep Maria Baldomà.
Mostra de cinema d'animació.(La mateixa activitat explicada en el grup d'infantil).

Cicle mitjà.
Teatre d'ombres: el primer cinema, cinema mut: fem de Charlot!, Chomón per la mainada. (totes aquestes activitats son les mateixes que les explicades prèviament a l'apartat d'infantil i cicle inicial).
Llanterna màgica: de la imatge a l'espectacle.
Aquesta activitat està estructurada en dues parts. La primera part es una visita guiada a l’exposició permanent del museu i la segona part, al taller, els nens i nenes es convertiran en llanternistes i elaboraran i representaran una història amb la llanterna màgica.
Música i cinema.
Aquesta activitat es divideix en dos parts: la primera es un taller a on es podrar crear música amb l'ajuda de teclats i instruments de percusssió i efecters sonors diversos que solen acompanyar les pel·lícules. la segona part es la visita al museu per comprovar la relació entre imatge i música.
L'escola al cinema.
L'activitat consisteix en un seguit de projeccions acompanyades d'una presentació, un debat i la possibilitat de treballar la pel·lícula a l'escola amb la fitxa informativa.

Cicle superior.
El cinema abans del cinema, teatre d'ombres: el primer cinema, cinema mut: fem de Charlot!, llanterna màgica: de la imatge a l'espectacle, música i cinema, Chomón per la mainada, l'escola al cinema, tallers d'educació i lectura d'imatges. (totes aquestes activitats son les mateixes que les explicades prèviament a l'apartat d'infantil, cicle inicial i mitjà).

Trucs i trucatges: la màgia en el cinema dels orígens.
Aquesta activitat es divideix en dos parts, en la visita guiada i en un part pràctica, per grups, a on es treballen les diverses tasques que formen part dins l’equip de rodatge (guió, vestuari, interpretació...) amb l’objectiu de realitzar una seqüència animada.
La imatge d'en Quixot. Maleta didàctica.
És una activitat didàctica que a partir de reproduccions d’aparells i imatges originals, un material interactiu i un recull dels testimonis més cinematogràfics i televisius del Quixot.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada